top of page
autismevriendelijk onderwijs
logo autismevriendelijk onderwijs

WELKOM!

BIJ AUTISMEVRIENDELIJK

ONDERWIJS

'Autismevriendelijk Onderwijs' is een collectief van deskundige freelance-trainers. Elk met een eigen specifieke expertise en achtergrond, maar verbonden door hun engagement om autismevriendelijkheid en -deskundigheid te vergroten bij elke (onderwijs)professional.

Iedere trainer heeft dan ook al heel wat jaren praktijkervaring op de teller staan, zowel in het werken met mensen met autisme als in het leiden van (internationale) trainingen en opleidingen.

 

De trainers delen hun tips en kennis ook via deze website en verschillende sociale media (@AutismevriendelijkOnderwijs). Je ontdekt hier niet enkel wat autisme echt is en wat onderwijs wel eens moeilijk kan maken voor leerlingen met autisme, maar natuurlijk ook heel wat tips over gedrag, communicatie, zintuiglijke interventies, klasmanagement... Daarnaast blijven we ook up-to-date: we herwerken onze opleidingen steeds volgens de meest recente inzichten in autisme, die je ook op deze website verder kan ontdekken!

team autismevriendelijk onderwijs
stefanie rober

Stefanie Rober

kobe vanroy

Kobe Vanroy

veerle vantorre autisme

Veerle Vantorre

Maarten van de Wiel

Maarten van de Wiel

 

“Hoe lang duren de trainingen van Autismevriendelijk Onderwijs?''

“De opleidingen, lezingen en workshops kunnen aangepast worden op maat van de organisatorische mogelijkheden in jouw school. Sommige daarvan kunnen van een uurtje tot verschillende dagen duren. We bespreken samen wat mogelijk is.

 

Het spreekt voor zich dat 'meer tijd' altijd 'meer inhoud, voorbeelden, oefeningen of tijd voor vragen' betekent. Bepaalde workshops hebben een vaste duurtijd van ongeveer drie uur, andere zijn dagtrainingen. Dat komt omdat er bepaalde inhoud echt ingeoefend moet worden tijdens de training. Anders heb je er weinig aan... Neem gerust contact op om te horen wat er kan voor de training die jou aanspreekt!"

 

“Hoeveel leraren kunnen er deelnemen aan de trainingen?''

“De meeste opleidingen en lezingen hebben geen maximum aantal deelnemers. Ze kunnen georganiseerd worden voor een kleine groep, maar ook voor een heel publiek van leraren, ouders, ondersteuners en genodigden.

 

In grote groepen is het wel iets lastiger om allerlei oefeningen te doen. Die nemen dan best veel tijd in beslag.

 

Bepaalde workshops hebben wel een maximum aantal deelnemers. Meestal is dat 12 mensen. Dat komt omwille van de materialen die gebruikt worden in de workshops en de begeleiding die daarbij nodig is. Het kan natuurlijk wel dat een workshop tweemaal op een dag georganiseerd wordt in jouw school zodat er in groepen gewerkt kan worden."

Ik wist niet dat een geschiedenisleraar mij zo zou kunnen boeien!

Lieke - juf in het basisonderwijs

 

“Hoeveel kost een training van Autismevriendelijk Onderwijs?''

“Dat hangt van verschillende factoren af. De duurtijd is bijvoorbeeld een logische bepalende factor. Een lezing van een uurtje heeft een andere prijs dan een meerdaagse training. Anderzijds worden sommige trainingen georganiseerd in samenwerking met een partner. De prijssetting daarvan ligt vast. Het is immers een partner, geen concurrent. Naast verplaatsingskosten kan het zijn dat er extra onkosten nodig zijn. Indien jouw school bijvoorbeeld ver van mijn woonplaats ligt, kan een overnachting noodzakelijk zijn. Mijn twee kleine kindjes worden pas wakker als de vogeltjes beginnen fluiten. Als het nodig is om eerder te vertrekken, dan kies ik voor een hotelovernachting. Natuurlijk maken we hier op voorhand duidelijke afspraken over.

 

Neem gerust vrijblijvend contact op om te horen wat het kostenplaatje voor jouw keuze inhoudt."

 

“Wordt er ervaringsdeskundigheid ingezet tijdens trainingen van Autismevriendelijk Onderwijs? Komt er iemand met autisme mee om de training te geven?''

“Met veel plezier! Ik werk graag in cocreatie samen met iemand met autisme. Indien jouw school wenst dat de training aangevuld wordt met een getuigenis en persoonlijke tips van iemand met autisme, dan is dit zeker mogelijk voor verschillende trainingen. Ik werk daarvoor samen met Ambassadeurs voor Autisme van 'sterkmakers in autisme'. We bekijken dan op voorhand op welke manier ervaringsdeskundigheid ingezet kan worden.

 

Dat betekent wel dat een geschikte datum zoeken voor een training in jouw school ook moet passen in de agenda van de volwassene met autisme die met mij meekomt. Ik bereid deze training dan ook voor met de ervaringsdeskundige naar inhoud en praktische afspraken. Om die reden is het wel noodzakelijk de training ruim op voorhand vast te leggen. Kwestie van voorspelbaarheid natuurlijk...

 

Daarnaast is dit enkel mogelijk als er ook een vergoeding voor de ervaringsdeskundige voorzien kan worden (naast verplaatsingskosten). Kwestie van eerlijkheid natuurlijk...

 

Neem gerust contact op om vrijblijvend te horen hoe ervaringsdeskundigheid ingezet kan worden tijdens een training in jouw school."

 

“We hebben in onze school al veel opleidingen over autisme georganiseerd. Heeft ons ervaren team wel iets aan de trainingen van Autismevriendelijk Onderwijs?''

“De opleidingen, lezingen en workshops worden voor elke school aangepast. De inhoud wordt samengesteld op basis van de aanwezige voorkennis over autisme en de precieze vragen of noden die er heersen in jouw school. Sommige trainingen focussen op essentiële basiskennis, bij andere wordt verondersteld dat die basiskennis al stevig verankerd is.

 

Natuurlijk is er ook altijd ruimte voor vragen. Zelfs indien we merken dat er tijdens de training andere vragen opduiken, is het geen probleem om van de geplande inhoud af te wijken. Maatwerk is belangrijk in de wereld van autisme. Dat is niet anders voor de leraren die leerlingen met autisme begeleiden!

 

We stemmen de inhoud altijd op voorhand af zodat de training een meerwaarde is voor de lerarengroep. Ik gebruik steeds herkenbare voorbeelden uit eigen onderwijservaringen met leerlingen met autisme en coachingspraktijk."

 

“Voor welke scholen zijn de trainingen zinvol?''

“Alle opleidingen, lezingen en workshops worden op maat van het onderwijsniveau gebracht. In basisscholen worden dan ook tijdens de trainingen andere voorbeelden gebruikt dan in middelbare scholen. De opleidingen in scholen van het buitengewoon/speciaal onderwijs krijgen heel andere accenten ten opzichte van die in het regulier onderwijs.

 

Ook ondersteuningsnetwerken of ambulante diensten in het onderwijs hebben een andere werking dan scholen. De trainingen zijn daarop aangepast zodat ook professionals die niet voor de klas staan er een heleboel tips en inzichten uit halen!"

 

 

“Wij zijn helemaal geen school. Kunnen we toch een beroep doen op Autismevriendelijk Onderwijs voor trainingen?''

“Natuurlijk! Ons freelance-team geeft al bijna vijftien jaar opleidingen in heel Europa. De ruime wereld van zorg, woon- en werkondersteuning, thuisbegeleiding en ambulante diensten … deden allemaal een beroep op de kennis en ervaring van ons team.

 

Het spreekt voor zich dat de opleidingen ook in dit geval aangepast worden naar de specifieke doelgroep en de jobinhoud van de deelnemers.

 

Neem gerust contact op om te bekijken welke training geschikt is voor jouw organisatie."

bottom of page